Hållbar matglädje direkt till din dörr!

RYFTES, GOTLAND

I Fole socken, mitt på Gotland, ligger gården Ryftes. Den drivs huvudsakligen av andra generationen Andersson, systrarna Karin och Erika. Grönsaker och rotfrukter har odlats på gården i över 40 år. Nu odlar de nästan allt. Kanske inte allt precis men vid sidan av rotsakerna har de till exempel meloner, chili och lila morötter. Ryftes har en stor del ekologisk odling av främst morötter, potatis och övriga rotsaker som återfinns i Ecovivas matkassar. På bilden ser ni potatisodling från Stora Tollby Gård, en svensk ekologisk delikatesspotatis.

Det är den kalkrika jorden som gör att det är något speciellt med gotländska rotsaker. Det och de många soltimmarna gör att de blir extra rika i smaken. Ryftes fem vindsnurror som producerar drygt tio gånger mer än vad gården behöver, resten förser gotländska hushåll med grön el. De har också solpaneler som driver kyllagret. Solen kyler grönsakerna!

 

REKOKYCKLING, SKÅNE & ÖSTERGÖTLAND

Reko, är ett nätverk av några få ekologiska, KRAV-certifierade kycklinguppfödare i Skåne och Östergötland. De arbetar med att hålla hög kvalitet på hela kedjan. Kycklingrasen Hubbard är robust, växer långsamt och lever länge, därmed hinner den utveckla ett gott, mört kött med mycket textur. De använder också ekologiska föräldradjur. Varje tupp, höna och kyckling får alltså leva ett naturligt och värdigt liv, med utevistelser och gott om ekologiskt och KRAV-certifierat foder. Kycklingarna får gå ut som de vill och dessutom har de tillgång till en veranda med tak, som används flitigt vid regn och andra ruskväder.

Svantes vilt & bär, HARADS I NORRBOTTEN

VILT, SMAKRIKT OCH EXKLUSIVT

Ecoviva levererar viltkött från Svantes vilt & bär, som vilar säkert på månghundra­åriga traditioner av norrländsk jakt, fiske och renskötsel. Vi på Ecoviva tänker ekologiskt, naturliga råvaror och klimatsmart. Det har också varit en självklar del av Svantes Vilt sedan starten. Vilt, fågel och fjällfisk är alla naturliga livsmedel som de aldrig skulle tillsätta några konstigheter i.

Viltkött är förhållandevis klimatsmart, med kött från naturliga bestånd där djuren betar på obearbetad mark. Köttet är dessutom magert och proteinrikt och innehåller höga halter av mineraler. Av allt kött som säljs i Sverige står viltkött för omkring cirka 5% och ändå är Sverige med sina cirka 300 000 jägare bland dom bästa länderna i världen på att ta tillvara viltkött.

Svantes fina råvaror hittar man bara i bättre saluhallar, på finare restauranger - och i er Ecovivakasse.

ärta bärta, karlshamn

600w" sizes="(max-width: 1055px) 100vw, 1055px">

Pia Qvarnström hade en dröm: en matvärld där allt var godare i munnen, bättre för kroppen och samtidigt bra för planeten. Något riktigt gott på svenska och ekologiska råvaror med låg klimatpåverkan, tillverkat i Sverige. Veganskt, glutenfritt och utan tillsatser. Gärna fullkorn... och med en tillverkningsprocess som minskar mat­svinnet i produktionen. Högt ställda mål kan man ju säga. Pia hade som utgångspunkt och inspiration tempeh, den indonesiska varianten av tofu (ungefär). Efter fyra års experimenterade, där somligt ska glömmas bort och inte återupprepas, blev resultatet Bärta, en groddad och fermenterad gul ärta. Just gula ärtor är det mest klimatsmarta vi kan äta och därför föll valet just på dem. Ärtorna odlas i Sverige och fermenteras i Bärtas produktionskök i Karlshamn, som tidigare var ett mejeri. Hoppas ni ska gilla detta vegetariska alternativ i Ecovivas matkasse.