ecoviva.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?

Långbakad fläskkarre med rostade rotsaker

 

Långtidsbakad fläskkarré med rustik kryddning, äppelsås och rostade rotsaker

Ecoviva tycker att svenska ekologiska råvaror i säsong smakar bäst. Därför köp gärna svenskt och eko.

1 bit fläskkarré, ca 700-800g

Marinad:
2 msk soja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk honung
1 tsk kummin
3 st. stjärnanis
1 krm rosmarin
1 tsk fänkålsfrön

1 tsk kryddnejlika
2 krm peppar
(0,5 msk liquid smoke)

 

Äppellag:
2 dl äppeljuice
1 msk äppelcidervinäger

1 msk soja

 

Övrigt:

1 gul lök

Tillbehör:

Ugnsbakade blandade rotsaker eller säsongens ugnsrostade grönsaker

 

Sås:

Stekskyn

1,5–2 msk redningsmjöl eller maizena

1,5 dl grädde

Salt och peppar efter smak

Förberedelse: Mortla gärna de torra kryddorna något. Blanda med resten av ingredienserna i marinaden. Häll i en plastpåse och lägg ned köttet.  Låt gärna köttet marinera över natten i kylen. Vänd på påsen några gånger så att köttet tar smak av kryddorna runt om.

Tillagning: Torka av marinaden. Skär löken i bitar. Bryn fläskkarrén runt om i stekgryta med löken, salta och peppra på ytan (ca 1 tsk salt och 2 krm peppar), tillsätt äppellag och efterstek i ugn på 150 grader i 2,5 timme. En kortare stektid ger en stek som går att skiva upp snyggt, medan en längre stektid blir mer som ”pulled pork” och köttet faller isär. Eller bryn först i panna och lägg sedan steken i stekpåse med äppellagen om du inte har en stekgryta.

Förbered grönsakerna. När 30-35 minuter av köttets tillagningstid återstår, blanda rotsakerna/grönsakerna med olja och salt. Lägg i en ugnsform och låt steka under tiden köttet tillagas. När du tagit ut köttet kan du skruva upp ugnsvärmen till 225 grader och låta grönsakerna steka lite längre och få mer färg medan du gör såsen.  Låt steken vila i folie medan du gör såsen: Blanda stekskyn med grädde och redningsmjöl. Låt såsen få ett uppkok. Smaka av om det behövs salt och peppar. Mängden redningsmjöl kan behöva anpassas beroende på hur mycket sky som bildas och vilken typ av redningsmjöl som används.

Servera köttet med ugnsrostade grönsaker och skysås.

Vintips

ECOVIVA Terre Siciliane, med sin koncentrerade frukt och fylliga struktur och sammetslena toner, passar utmärkt till rätten. Ecoviva finns på många Systembolag eller beställ på ditt Systembolag.

99 kr, 750 ml, 13% alk. Ecoviva Terre Siciliane nr 79888, KRAV-märkt

Välkommen att bli kund hos Ecoviva!

Gå vidare