Helhetssyn
Ecoviva har en helhetssyn på hållbarhet och det finns många aspekter att ta hänsyn till; biologisk mångfald, djurvälfärd, energiåtgång, transporter, vattenförbrukning, förpackningsstorlekar, matsvinn, kemiska tillsatser eller läkemedel i foder, hantering av gödsel, arbetsmiljö och säkerhet för odlare och djuruppfödare. Listan kan göras ännu längre och det är svårt att generalisera när man pratar om livsmedels bidrag till olika miljöeffekter. Då dessa frågor är mycket komplexa, tog vi hjälp av en miljöexpert som kvalitetsäkrat Ecovivas koncept.
Varierad mat med bra råvaror i matkassen
Vi på Ecoviva har därför komponerat menyer där mängderna av olika råvaror bestäms med hänsyn till dessa olika viktiga aspekter. Vi har valt att inte utesluta vissa typer av råvaror i våra leveranser, utan eftersträvar istället en högst varierad och näringsriktig kost där vi anstränger oss för att välja det ur miljösynpunkt bästa alternativet för varje råvara.
REKO-skalan
Varje råvara i din kasse från Ecoviva graderas enligt en 5-gradig skala, REKO-skalan, som vi tagit fram för att kunna mäta andelen Miljömärkta/ekologiska, Fairtrade och svenskproducerade råvaror i matkassen.
Klimat
Genom att abonnera på Ecovivas matkasse bidrar du till minskad klimatpåverkan via;
• Resurseffektiva livsmedel (högt näringsvärde och låg klimatpåverkan)
• Samordnade hemtransporter
• Minimering av kastad mat
Ekologi och rättvisa
Den ekologiska maten har fått mogna och växa på egna villkor. Frukt och grönt har odlats utan syntetiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Djuren får leva mer naturligt och får foder som ingår i den normala kosten och som producerats på den egna gården.
I KRAV-märkta livsmedel tillåts inte syntetiska färgämnen, aromämnen, härdade fetter, eller genmodifierade organismer. Konventionell industrimat som länge dominerat utbudet, innehåller ofta dessa artificiella färgämnen och substanser. Många av oss vet inte längre hur naturligt odlad mat ska se ut eller smaka.
Mål
• Företagsmål - minst 75% av levererade råvaror är miljö- och/eller rättvisemärkta .
• Företagsmål- minst 75% av måltiderna uppfyller kriterier för en näringsrik måltid.
• Uppföljning som redovisar andelen, miljömärkt , rättvisemärkt och närproducerat enligt vår REKO skala.
Hållbarhetsskartan
Ecoviva har med hjälp av en erkänd miljöexpert, tagit fram en karta för att visa på komplexiteten och att det finns många miljöaspekter att ta hänsyn till utöver ekologi.
